Charakterystyka - Rhode Island Red (K-22), Rhode Island White (A-33)

KARMAZYN / RHODE ISLAND RED (K-22) I RHODE ISLAND WHITE (A-33)

Fot. J. Calik

  • Prace nad tymi rodami rozpoczęto w kraju w latach 70/80-tych XX w. Rody doskonalono w Zarodowej Fermie Kur Nieśnych w Dusznikach.
  • Rody od 2009 r. utrzymywane są w Instytucie Zootechniki PIB w Zakładzie Doświadczalnym w Chorzelowie.
  • Wielkość populacji 1050 - 1150 sztuk
  • Upierzenie - czerwonobrunatne (K-22), białe (A-33).
  • Średnia masa ciała kogutów wynosi 2300-2400 g, a kur ok. 1700 g. Do 66 tyg. życia znoszą 220-235 jaj o brązowej barwie skorupy i masie ok. 58 g.
  • W krzyżowaniu z innymi rodami wykazują wysoki stopień heterozji, a w porównaniu z innymi rodami Rhode Island charakteryzują się wysoką produkcyjnością.