Charakterystyka - Karmazyn/Rhode Island Red (R-11)
KARMAZYN/RHODE ISLAND RED (R-11)
Fot. J. Krawczyk
- Pochodzą ze stanu Rhode Island w USA. Do Polski zostały sprowadzone z Wielkiej Brytanii przed 1939 r.
- Ród R-11 od 1995 r. utrzymywany jest w Instytucie Zootechniki PIB w Zakładzie Doświadczalnym w Chorzelowie.
- Wielkość populacji ok. 800 sztuk w tym: 720 samic i 80 samców.
- Upierzenie ciemnobrązowo-mahoniowe z silnym metalicznym połyskiem, skoki żółte.
- Średnia masa ciała kogutów wynosi ok. 3000 g, a kur ok. 2500 g. Do 64 tyg. życia znoszą ok. 190 jaj o brązowej barwie skorupy i masie ok. 60 g.
- Kury tego rodu są szczególnie przydatne do chowu przyzagrodowego, na zielonych wybiegach. Zalecane są do produkcji ekstensywnej kurcząt rzeźnych typu "Label Rouge". Wyróżniają się dużą odpornością na chorobę Mareka.
45075 odsłon