Charakterystyka gęsi rasy suwalskiej (Su)

GĘSI SUWALSKIE (Su)

Fot. J. Krawczyk

  • Zakupiono w liczbie 249 szt. we wsiach Krejwiany, Wojtokiemie i innych na północy Polski. Włączono je do zasobów genetycznych populacji gęsi w 1976 r.
  • Utrzymywane są w Instytucie Zootechniki PIB w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach.
  • Wielkość populacji ok. 343 szt. w tym: 267 samic i 76 samców.
  • Upierzenie przeważnie białe (czasem występują osobniki łaciate lub siodłate), łapy i dziób barwy pomarańczowo-czerwonej.
  • Średnia masa ciała 12-tyg. gęsiorów wynosi 4000 - 4900 g, gęsi 3700 - 4300 g, a nieśność 30 - 39 jaj.
  • Gęsi Su wyróżnia dobra zdrowotność i odporność na niekorzystne warunki środowiska, bardzo dobre cechy mięsne i wykorzystanie paszy, ale także przydatność do tworzenia mieszańców użytkowych.