Charakterystyka - Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33)

ŻÓŁTONÓŻKA KUROPATWIANA (Ż-33)

Fot. J. Krawczyk

  • Kurę typu ogólnoużytkowego wytworzono z Zielononóżki kuropatwianej krzyżowanej z kogutami New Hampshire.
  • Ród Ż-33 od 1995 r. utrzymywany jest w Instytucie Zootechniki PIB w Zakładzie Doświadczalnym w Chorzelowie.
  • Wielkość populacji ok. 1000 szt. w tym: 910 samic i 90 samców.
  • Upierzenie kuropatwiane z brunatnym nalotem i żółto zabarwioną skórą, skoki żółte.
  • Średnia masa ciała kogutów wynosi ok. 2600 g, a kur 1700 g. Do 64 tyg. życia znoszą 190-210 jaj o kremowej barwie skorupy i masie 56-60 g.
  • Polecane są do chowu przyzagrodowego. Stanowią one cenną populacje do produkcji jaj oraz kogutków typu „Label Rouge”, wyróżniając się mięsem o znakomitych walorach smakowych i dietetycznych.