Publikacje Instytutu Zootechniki PIB dotyczące rodzimych ras zwierząt

Jakość produktów rodzimych ras bydła

  1. Radkowska I., Szymik B. (2020). Jakość i właściwości prozdrowotne mleka i mięsa w kontekście badań prowadzonych w Instytucie Zootechniki PIB, Monografia: Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania, Kraków, 83-97
  2. Sosin-Bzducha E., Furgał-Dierzuk I. (2020). Zastosowanie różnych materiałów paszowych oraz strategii żywieniowych w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości mleka i mięsa przeżuwaczy. Rozdział w monografii Wyd.: Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Kraków- Balice str. 25-33; ISBN 978-83-7607-333-0
  3. Król J., Brodziak A., Barłowska J., Kawęcka A., Migdał W., Litwińczuk Z., Teter A., Kędzierska-Matysek M., Topyła B., Sikora J., Radkowska I. (2019). Mleko ras rodzimych jako surowiec do produkcji serów o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych. W: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej. Monografia. Wyd. UP Lublin. 190- 204.
  4. Radkowska I., Szewczyk A., Karpowicz A. (2018). Pastwiska w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka o podwyższonych walorach prozdrowotnych. Wiadomości Zootechniczne. R.LVI (3): 58-65.
  5. Skrzyński G., Karpowicz A., Wójcik P. (2018). Produkty regionalne w Polsce i Hiszpanii pochodzące od bydła; Monografia: Ewaluacja funkcjonalności produkcji żywności o chronionych – nazwie pochodzenia i oznaczeniu geograficznym, w tym produktów regionalnych na przykładzie Hiszpanii i  Polski. Kraków, 87-110
  6. Sosin-Bzducha E., Puchała M. (2017). Effect of breed and aging time on physicochemical and organoleptic quality of beef and its oxidative stability Arch. Anim. Breed., 60, 191-198, https://doi.org/10.5194/aab-60-191-2017
  7. Sosin-Bzducha E. (2017). Comparison of meat quality of the Polish Red-and-White and Simmental young bulls,  Ann. Warsaw Univ. of Life Sci. – SGGW, Anim. Sci. 56 (1),  129-136;
  8. Sosin-Bzducha E. (2016). Porównanie zdolności opasowej i wskaźników wartości rzeźnej buhajków rasy polskiej czerwono-białej i simentalskiej, Rocz. Nauk. Zoot., T. 43, z. 1, 29–40.
  9. Dymnicki E., Gołębiewski M,  Wójcik A., Puppel K., , Kuczyńska B., Sosin-Bzducha E., Szulc T. (2015). Changes in cow’s milk composition and physical properties during the uninterrupted milking process. Ann. Warsaw Univ. of Life Sci. – SGGW, Anim. Sci. 54 (1): 15–25.
  10. Dymnicki E., Sosin-Bzducha E., Reklewski Z. (2014). Zależności między masami ciała rasy polskiej czerwonej i odchowywanego przez nie potomstwa. Rocz. Nauk. Zoot., T.41, z.1. 9-19.

Pozostałe publikacje

  1. Majewska A. (2023) Bardzo krótka historia programów ochrony bydła rasy polska czerwona, białogrzbieta i polska czarno-biała. Hodowla i Chów Bydła 6: 30-33.
  2. Majewska A., Radkowska I. (2023) Dwadzieścia lat programu ochrony bydła rasy białogrzbietej (Twenty years of the white back cattle conservation program). W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych. XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła. Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. ISBN 978-83-926689-7-8. s. 28.
  3. Radkowska I., Majewska A., Jakiel M. (2023) Programy ochrony jako istotny czynnik zachowania rodzimych ras bydła. Monografia: Lokalne rasy zwierząt w ochronie bioróżnorodności i zachowaniu tradycji regionów.  ISBN 978-83-7259-413-6. 69 – 81.
  4. Jakiel M., Majewska A., Radkowska I. (2022) Stan populacji bydła rasy białogrzbietej objętego programem ochrony zasobów genetycznych. LXXXVI Jubileuszowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Hodowla i chów zwierząt w Polsce – od tradycji do nowoczesności – 100 lat Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego. Kraków, 21-23 września 2022. s. 6.
  5. Majewska A., Radkowska I. (2022) Wydajność mleczna stada rasy polskiej czerwonej przy wydłużonym okresie laktacji. Konferencja „Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych”. Lublin, 14-15 czerwca 2022. s. 54.
  6. Radkowska I., Radkowski A., Jakiel M. (2022) Ocena składu florystycznego oraz wartości paszowej runi pastwiskowej w wybranych gospodarstwach utrzymujących rodzime rasy zwierząt. Konferencja „Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych”. Lublin, 14-15 czerwca 2022. s. 61.
  7. Majewska A., Wójcik P., Karpowicz A. (2020) Rola Instytutu Zootechniki PIB w ochronie rodzimych ras bydła. Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. s. 110-126.
  8. Trela J., Majewska A.; Kowol P. i in. (2018); Tradycje chowu i hodowli bydła polskiego czerwonego – stan i perspektywy; Monografia: 100 lat polskiej hodowli zwierząt gospodarskich w Karpatach, Kraków, 27-57
  9. Radkowska I., Radkowski A. (2017). Organizacja wypasu bydła mlecznego. Hodowca bydła. 2: 28-36.
  10. Trela J., Majewska A., Chabuz W., Szczęśniak-Fabiańczyk B. (2015) Wiadomości Zootechniczne; R. LIII, 2: 62–67
  11. Szczęśniak-Fabiańczyk B., Majewska A., Czech K. (2014); Stan rezerwy genetycznej in situ i ex situ bydła ras polskich; Wiadomości Zootechniczne, R. LII, 4, 180–182
  12. Wójcik P., Majewska A., Walczak J., Czubska A. (2013); Kształtowanie się cech produkcyjnych rodzimej rasy bydła polskiego czarno-białego oraz polskiego holsztyno-fryza w warunkach chowu ekologicznego; Rocz. Nauk. Zoot., T. 40, z. 1, 15 –23

Publikacje nt. rodzimych ras koni

  1. Barłowska J, Polak G., Janczarek I., Tkaczyk E. (2023) The Influence of Selected Factors on the Nutritional Value of the Milk of Cold-Blooded Mares: The Example of the Sokólski Breed Animals 2023, 13, 1152. https://doi.org/10.3390/ani13071152
  2. Barłowska J., Polak G., Janczarek I., Próchniak T. (2023) Chemical Composition, whey protein profile, and fatty acid profile of milk from Sokólski horses in relation to polish halfbred horses. Ann. Anim. Sci., Vol. 23, No. 2 (2023) 587–596; DOI: 10.2478/aoas-2022-0087
  3. Wójtowicz J., Olczak K. (2023) Główne przyczyny zastąpień koni sokólskich i sztumskich w stadach uczestniczących w programie ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Polsce w latach 2011-2022. Przegląd Hodowlany, 1: 1-6.
  4. Szmatoła T, Gurgul A, Jasielczuk I, Oclon E, Ropka-Molik K, Stefaniuk-Szmukier M, Polak G, Tomczyk-Wrona I, Bugno-Poniewierska M. (2022) Assessment and Distribution of Runs of Homozygosity in Horse Breeds Representing Different Utility Types. Animals (Basel). 12(23):3293. doi: 10.3390/ani12233293. PMID: 36496815; PMCID: PMC9736150.
  5. Tomczyk-Wrona I. (2022) Rola i wykorzystanie koni lokalnych ras prymitywnych i szlachetnych w rozwoju obszarów wiejskich. Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich. Monografia, ss. 47-74, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-382-8.
  6. Tomczyk-Wrona I., Chełmińska A. (2022) Zmiany w programach ochrony zasobów genetycznych koni prymitywnych i szlachetnych w związku z nowymi płatnościami na lata 2023-2027. Hodowca i Jeździec, 3: 16-18.
  7. Olczak K., Klocek C., Christensen J.W. (2021) Hucul horses’ learning abilities in different learning tests and ue the association with behaviour, food motivation and fearfulness. Applied Animal Behaviour Science, 245, 105498: 1-12, DOI: 10.1016/j.applanim.2021.105498.
  8. Polak G, Gurgul A, Jasielczuk I, Szmatoła T, Krupiński J, Bugno-Poniewierska M. (2021) Suitability of Pedigree Information and Genomic Methods for Analyzing Inbreeding of Polish Cold-Blooded Horses Covered by Conservation Programs. Genes. 2021; 12(3):429. https://doi.org/10.3390/genes12030429
  9. Tomczyk-Wrona I. (2021) Przyczyny eliminacji z hodowli w populacji rodzimej rasy koników polskich. Wiadomości Zootechniczne, LIX, 4: 25-32.
  10. Gurgul A, Jasielczuk I, Semik-Gurgul E, Pawlina-Tyszko K, Szmatoła T, Polak G, Bugno-Poniewierska M. (2020) Genetic Differentiation of the Two Types of Polish Cold-blooded Horses Included in the National Conservation Program. Animals. 2020; 10(3):542. https://doi.org/10.3390/ani10030542
  11. Jasielczuk I, Gurgul A, Szmatoła T, Semik-Gurgul E, Pawlina-Tyszko K, Stefaniuk-Szmukier M, Polak G, Tomczyk-Wrona I, Bugno-Poniewierska M (2020) Linkage disequilibrium, haplotype blocks and historical effective population size in Arabian horses and selected Polish native horse breeds, Livestock Science, Volume 239,2020, 104095, ISSN 1871-1413, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104095
  12. Pasternak M., Krupiński J., Bugno-Poniewierska M. (2020). Genetic, historical and breeding aspects of the occurrence of the tobiano pattern and white markings in the Polish population of Hucul horses – a review. Journal of Applied Animal Research 48(1):21-27. DOI: 10.1080/09712119.2020.1715224
  13. Gurgul, A., Jasielczuk, I., Semik-Gurgul, E., Pawlina-Tyszko, K., Stefaniuk-Szmukier, M., Szmatoła, T., Polak, G., Tomczyk-Wrona, I., & Bugno-Poniewierska, M. (2019). A genome-wide scan for diversifying selection signatures in selected horse breeds. PloS one, 14(1), e0210751. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0210751
  14. Pasternak M., Krupiński J., Gurgul A., Bugno-Poniewierska M. (2019). The genetic basis of piebald coat colour in Hucul horses in the context of white markings and crypto-tobiano as a breeding problem in Poland. Annals of Animal Science,  DOI: 10.2478/aoas-2019-0036.
  15. Pasternak M., Jaklińska B. (2019). Umaszczenie crypto-tobiano u koni rasy huculskiej w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, R. LVII, 4: 3–12.
  16. Polak G. (2019) Genetic variability of cold-blooded horses participating in genetic resources conservation programs, using pedigree analysis. Annals of Animal Science, 19, 1: 49-60, DOI: 10.2478/aoas-2018-0047.
  17. Tomczyk-Wrona I. (2019) Charakterystyka rodów męskich ogierów huculskich kryjących klacze huculskie uczestniczące w programie ochrony zasobów genetycznych. Wiadomości Zootechniczne, LVII, 4
  18. Tomczyk-Wrona I. (2019) Długowieczność ważnym czynnikiem realizacji programu ochrony zasobów genetycznych koników polskich. Mazurska hodowla koników polskich – przeszłość, teraźniejszość i przyszłość, 5-7 września 2019, Popielno – Wierzba, Polska, 70-lecie hodowli koników polskich w Popielnie., s. 35, Wydawnictwo własne SB IRZiBŻ PAN w Popielnie/IRZiBŻ PAN w Olsztynie.
  19. Tomczyk-Wrona I. (2019) Ekonomiczne uwarunkowania ochrony zasobów genetycznych rodzimych ras koni prymitywnych i gorącokrwistych w Polsce. LXXXIV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 18-20 września 2019, Szczecin, Polska, Osiągnięcia i perspektywy zootechniki w aspekcie zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska, s. 140, Polskie Towarzystwo Zootechniczne, ISBN 978-83-7663-283-4.
  20. Tomczyk-Wrona I. (2019) Przyczyny występowania ochwatu u koników polskich. LXXXIV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 18-20 września 2019, Szczecin, Polska, Osiągnięcia i perspektywy zootechniki w aspekcie zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska, s. 141, Polskie Towarzystwo Zootechniczne, ISBN 978-83-7663-283-4.
  21. Krupiński J., Martyniuk E., Pasternak M., Chełmińska A. (2018) Wdrażanie Krajowej Strategii zrównoważonego użytkowania i ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich: osiągnięcia i wyzwania. Przegląd Hodowlany, 4/2018: 29-31.
  22. Krupiński J., Polak G. (2018) Ochrona bioróżnorodności zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rolnictwa. LXXXIII Zjazd Naukowy PTZ im. Michała Oczapowskiego, Lublin 2018, 19-21 września 2018, Lublin, Polska, Przegląd Hodowlany, 5: 1-8.
  23. Tomczyk-Wrona I., Chełmińska A. (2018) Historyczne uwarunkowania zachowania bioróżnorodności zwierząt gospodarskich w Karpatach Polskich. 100 lat polskiej hodowli zwierząt gospodarskich w Karpatach, ss. 7-22, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-304-0.
  24. Tomczyk-Wrona I., Daniel C. (2018) Analiza przyczyn częstego występowania ochwatu u koników polskich. Wiadomości Zootechniczne, LVI, 4: 29-36.
  25. Tomczyk-Wrona I., Gibała M., Brejta W. (2018) Koń huculski wczoraj, dziś, jutro….. 100 lat polskiej hodowli zwierząt gospodarskich w Karpatach, ss. 69-92, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-304-0.
  26. Polak G. (2017) Alternatywne użytkowanie koni zimnokrwistych. Badania naukowe w praktyce hodowlanej koni – nowoczesne narzędzia dla hodowców, 12 grudnia 2017, Balice, Polska, Badania naukowe w praktyce hodowlanej koni – nowoczesne narzędzia dla hodowców, Balice, s. 4, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.
  27. Polak, G., & Lewczuk, D. (2017) The stability of conformation and movement traits evaluation tested in cold-blooded horses of different endangerment status. Journal of Applied Animal Research, 46(1), 547–551. https://doi.org/10.1080/09712119.2017.1357561
  28. Tomczyk-Wrona I. (2017) Efekty realizacji programów ochrony ras zachowawczych. Badania naukowe w praktyce hodowlanej koni – nowoczesne narzędzia dla hodowców, 12 grudnia 2017, Balice, Polska, Badania naukowe w praktyce hodowlanej koni – nowoczesne narzędzia dla hodowców, Balice, s. 8, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.
  29. Tomczyk-Wrona I. (2017) Koniki polskie – modelowa populacja ochrony bioróżnorodności. Wiadomości Zootechniczne, LV, 5 (296): 98-103.
  30. Tomczyk-Wrona I. (2017) Ochrona zasobów genetycznych koni metoda ex-situ. Wiadomości Zootechniczne, LV, 3 (294): 120-128.
  31. Pasternak M. (2016). Liczebność pogłowia klaczy wybranych rodzimych ras koni objętych programem ochrony zasobów genetycznych w latach 2005–2015. Wiadomości Zootechniczne. R. LIV (2016), 3: 58-71.
  32. Polak G. (2016) Animal welfare – next step. Hodowca i Jeździec, 51: 102-103.
  33. Polak G. (2016) Konina temat tabu. Hodowca i Jeździec, 48, 1: 20-21.
  34. Polak G. (2016) Nowe programy ochrony zasobów genetycznych koni sztumskich i sokólskich. Hodowca i Jeździec, 48, 1: 26-28.
  35. Polak G. (2016) Ochrona zasobów genetycznych sztumów i sokólaków. Hodowca i Jeździec, 48: 26-28.
  36. Polak G. (2016) Socjoekonomiczny aspekt wdrażania programów ochrony zasobów genetycznych koni sztumskich i sokólskich. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103, 3: 127-133.
  37. Polak G. (2016) Wyniki rozrodu koni zimnokrwistych uczestniczących w programach ochrony zasobów genetycznych koni w latach 2008-2014. Przegląd Hodowlany, LXXXIV, 1: 15-18.
  38. Polak G. (2016) Zimne pod lupą. Hodowca i Jeździec, 48, 1: 22-25.
  39. Polak G. (2016) Zmiany cech fenotypowych populacji koni sztumskich i sokólskich objętych programem ochrony zasobów genetycznych w latach 2008–2014. Wiadomości Zootechniczne, LIV, 2: 119-129.
  40. Tomczyk-Wrona I. (2016) Analiza cechy kościstości u źrebiąt rasy huculskiej odsadzanych naturalnie przez klacze w warunkach hodowli zachowawczej. Wiadomości Zootechniczne, LIV, 1: 82-91.
  41. Tomczyk-Wrona I. (2016) Charakterystyka udziału rasy pełnej krwi angielskiej w populacji klaczy małopolskich uczestniczących w programie ochrony zasobów genetycznych koni rasy małopolskiej. Wiadomości Zootechniczne, LIV, 4: 77-86.
  42. Tomczyk-Wrona I. (2016) Hodowlane sukcesy Górali. Hodowca i Jeździec, 4, 51: 68-70.
  43. Tomczyk-Wrona I. (2016) Ocena wartości użytkowej koni rasy huculskiej objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. Kraków, Zespół Wydawnictw i Poligrafii IZ PIB, ss. 44, ISBN 978-83-7607-298-2.
  44. Tomczyk-Wrona I. (2016) Wystawa zwierząt hodowlanych w Szczyrzycu. Hodowca i Jeździec, 4, 51: 66-67.
  45. Tomczyk-Wrona I. (2015) Z Hucułem do Krakowa. Hodowca i Jeździec, 47, 4: 96-99.
  46. Gołębiewska K. Martyniuk E. & Polak G. (2013) Study on Sztumski Mares Enrolled in the Genetic Resources Conservation Programme in 2008 / Badania Nad Klaczami Sztumskimi Przyjętymi Do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych W Roku 2008. Annals of Animal Science,13(4) 687-700. https://doi.org/10.2478/aoas-2013-0045

Jakość produktów rodzimych ras/rodów drobiu

  1. Calik J. Obrzut J. (2023) Physicochemical characteristics of meat from capons derived from the crossing of conserved breed hens and meat roosters. Poultry Science, 102 (4): 102500. DOI:1015/j.psj.2023.102500.
  2. Krawczyk J., Lewko L., Sokołowicz Z., Koseniuk A., Kraus A. (2023). Effect of hen genotype and laying time on egg quality and albumen lysozyme content and activity. Animals, 13(10), 1611; https://doi.org/10.3390/ani13101611
  3. Wojciechowska-Puchałka J., Calik J., Krawczyk J., Obrzut J., Tomaszewska E., Muszyński S, Wojtysiak D. (2023). The effect of caponization on bone homeostasis of crossbred roosters. I. Analysis of tibia bone mineralization, densitometric, osteometric, geometric and biomechanical properties. Scientific Reports. 13: 14512.
  4. Gumułka M., Andres K., Krawczyk J., Calik J. (2022).  The nutritional value of eggs from native Polish Crested chickens and commercial hybrids that have been stored in various conditions. Poultry Sci., 1-14: https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101579
  5. Krawczyk J., Lewko L., Calik J. (2021). Effect of laying hen genotype, age and some interior egg quality traits on lysozyme content. Ann. Anim. Sci. 21(3): 1119-1132. DOI: 10.2478/aoas-2020-0112
  6. Calik J., Świątkiewicz S., Obrzut J., Połtowicz K., Krawczyk J. (2020). Effects of caponization on growth performance and meat physicochemical properties of crossbred chickens. Ann. Anim. Sci. 4: 1509-1525.
  7. Krawczyk J., Calik J., Sosnówka-Czajka E., Połtowicz K. (2020):  Wpływ genotypu i systemu utrzymania na produkcyjność i jakość jaj kur ras rodzimych i mieszańców towarowych. Rozdział w Monografii pt. Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Wyd. wł. IŻ PIB: 92-99
  8. Krawczyk J., Koseniuk A. (2020). Effect of age and genotype of native breed ockerels on carcass and meat quality. Ann. Anim. Sci., Vol. 20, No. 3 (2020) 1113–1126
  9. Lewko L., Krawczyk J., Calik J. (2020). Effect of genotype and some shell quality traits on lysozyme content and activity in the albumen of eggs from hens under biodiversity conservation programme. Poultry Sci. DOI: https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.11.040.
  10. Połtowicz K., Krawczyk J., Calik J., Obrzut J., Sosnówka-Czajka E., Skomorucha I., Nowak J. (2020). Wykorzystanie rodzimych ras drobiu w produkcji mięsa. Rozdział w Monografii pt. Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Wyd. wł. IŻ PIB: 109-119
  11. Gumułka M, Andres K., Krawczyk J., Calik J., Węsierska E., Niemczycka K. (2019): Wpływ wieku niosek i warunków przechowywania na jakość jaj kur rasy czubatka polska. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 26 (2): 83-94.
  12. Krawczyk J., Obrzut J., Świątkiewicz S., Calik J. (2019): The effect of slaughter age and the diet in the final growth phase of poulards on productivity and meat quality. Ann.Anim. Sci., 19 (2):499-516        DOI: 10.2478/aoas-2019-0012
  13. Sokołowicz Z., Dykiel M., Krawczyk J., Augustyńska-Prejsnar A. (2019): Effect of layer genotype on physical characteristics and nutritive value of organic eggs. CyTA – Journal of Food, v. 17 (1): 11-19.     DOI: 10.1080/19476337.2018.1541480.
  14. Wojtysiak D., Calik J., Krawczyk J., Wojciechowska-Puchałka J., Obrzut J., Nahajło K. (2019). Postmortem degradation of desmin and dystrophin in breast muscles from capons and cockerels. Ann. Anim. Sci., 19, 3: 835-846.
  15. Calik J., Krawczyk J., Obrzut J. (2018). Fizykochemiczne i sensoryczne cechy mięsa kogutów i kapłonów Sussex rodu S-66. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (115): 48-58.
  16. Krawczyk J. Calik J. (2018) Ocena jakości jaj kur objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 25, 3, 116: 140-150.
  17. Krawczyk J., Obrzut J., Calik J. (2018) Effects of genotype and sterilization of chickens on growth rate, slaughter yield, whole poultry colour and physicochemical properties of poularde meat obtained from a hybrid breed of conservative chickens and meat roosters. European Poultry Science, 82: 1-14.  DOI: 10.1399/eps.2018.243
  18. Obrzut J., Krawczyk J., Calik J., Świątkiewicz S, Pietras M., Utnik-Banaś K. (2018) Meat quality of poulards obtained from three conserved breeds of hens. Annals of Animal Science, 18, 1: 261-280.
  19. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. (2018) Effect of alternative housing system and hen genotype on egg quality characteristics. Emirates of Food and Agriculture, 30, 8: 695-703. DOI: 10.9755/ejfa.2018.v30.i8.1753.
  20. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. (2018) Effect of outdoor access on quality of eggs from Sussex hens (S-66). European Poultry Science, 82: 1-16. DOI: 10.1399/eps.2018.256.
  21. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. (2018) The effect of the type of alternative housing system, genotype and age of laying hens on egg quality. Annals of Animal Science,  18, 2: 541-555. DOI: 10.2478/aoas-2018-0004.
  22. Calik J., Krawczyk J., Świątkiewicz S., Gąsior R., Wojtyczka K., Połtowicz K., Obrzut J., Puchała M. (2017). Comparison of the physicochemical and sensory characteristics of Rhode Island Red (R-11) capons and cockerels.  Ann. Anim. Sci.,  17, 3: 903-917.
  23. Gumułka M., Krawczyk J., Otwinowska-Mindur A.(2017): Effect of production cycle and season on egg quality and fatty acid profile in organic Polish native hens. European Poultry Sci. 81 ISSN 1612-9199,
  24. Krawczyk J. (2017): Jakość jaj kur rodzimych ras Zielononóżek i Żółtonóżek kuropatwianych. Wiadomości Zootechniczne, LV, 3: 74-79.
  25. Krawczyk J. (2017): Wpływ genotypu i wieku kur na jakość jaj kur Leghorn (rody G-99 i H-22) oraz Sussex (ród S-66).  Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2: 94-100
  26. Calik J. (2016). Ocena zawartości wybranych składników chemicznych w jajach kurzych w zależności od cyklu ich produkcji. Żywność, Nauka, Technologia. Jakość. 3 (106): 54 – 63.
  27. Calik J. (2016). Productive traits and egg quality in three strains of laying hens. Acta Scientarium Polonorum Zootechnica 15(3): 27-42.
  28. Calik J. (2016). Produkcyjność i jakość jaj kur nieśnych Sussex (S-66) w pierwszym i drugim roku użytkowania. Wiad. Zoot., R. LIV, 1: 36-43.
  29. Krawczyk J. (2016): Jakość jaj przechowywanych uzyskanych od kur ras chronionych i mieszańców towarowych. Polskie Drobiarstwo, 3/2016: 2-6.
  30. Krawczyk J. (2016): Zmienność cech użytkowych i reprodukcyjnych oraz jakości jaj w wybranych rodach kur  nieśnych. Wiad. Zoot. R. LIV (2): 130-139
  31. Krawczyk J., Obrzut J. (2016): Kształtowanie się jakości jaj przechowywanych w zróżnicowanych warunkach pochodzących od wybranych populacji kur objętych programem ochrony. Wiad. Zoot. R.LIV (1): 53-60
  32. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. (2016). Wpływ czasu przechowywania na jakość i właściwości funkcjonalne jaj od kur objętych w Polsce programem ochrony. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2(105): 49-57
  33. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Świątkiewicz S. (2016): Quality of poultry meat from native chicken breeds. Ann. Anim. Sci., 16(2):347-368
  34. Calik J. (2015). Effect of Caponizing Yellowleg Partridge (Ż-33) cockles on body weight and meat quality. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnika 14, 1: 51-60.
  35. Calik J., Połtowicz K., Świątkiewicz S., Krawczyk J., Nowak J. (2015). Effect of caponization on meat quality of Greenleg Partridge cockerels. Ann. Anim. Sci., 5, 2: 541–553.
  36. Krawczyk J., Puchała M. (2015): Praktyczne aspekty ochrony bioróżnorodności drobiu – dwukierunkowe wykorzystywanie wybranych populacji kur. Polskie Drobiarstwo nr 1: 2-6
  37. Puchała M., Krawczyk J., Sokołowicz Z., Utnik-Banaś (2015): Effect of breed and production system on physicochemical characteristics of meat from multipurpose hens. Ann. Anim. Sci. 15 (1): 247-261
  38. Puchała M., Krawczyk J., Calik J. (2014): Influence of origin of laying hens on the quality of their carcasses and meat after the first laying period. Ann. Anim. Sci.,  13,( 2): 685-696
  39. Calik J. (2013). Zmiany cech jakościowych jaj pochodzących od kur nieśnych Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33) w zależności od warunków ich przechowywania. Żywność, Nauka. Technologia. Jakość. 2 (87): 73-79.
  40. Krawczyk J., Sokołowicz Z., Świątkiewicz S., Sosin-Bzducha E. (2013): Effect of outdoor access and increased amounts of local feed materials in the diets of hens covered by the gene-pool protection program for farm animals in Poland on quality of eggs during peak egg production. Ann. Anim. Sci. 13(2): 327-339
  41. Krawczyk J., Sokołowicz Z., Świątkiewicz S., Koreleski J., Szefer M. (2012): Performance and egg quality of hens from conservation flocks fed a diet containing maize distillers dried grains with solubles (DDGS). Ann.Anim. Sci., 12(2): 247-260
  42. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Herbut E. (2012): Jakość jaj z chowu ekologicznego w pierwszym i drugim roku użytkowania niosek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(83): 185-194
  43. Sosin-Bzducha E., Krawczyk J. (2012): Effect of feeding linseed to conservation breed hens on fatty acid profile of yolk and biological value of eggs. Journal of Anim. and Feed Sciences, 21: 123-132
  44. Calik J. (2011). Ocena jakości jaj sześciu rodów kur nieśnych w zależności od ich wieku. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 5 (78): 85-93.
  45. Krawczyk J., Sokołowicz Z., Szymczyk B. (2011): Effect of housing system on cholesterol, vitamin and fatty acid  content of yolk and physical characteristics of eggs from Polish native hens. Archiv für Geflügelkunde, 75 (3): 151-157
  46. Krawczyk J., Sosin-Bzducha E., Kołoszko-Chomentowska Z., Semik E. (2011): Efficiency of feeding linseed to heritage breed hens. Ann.Anim. Sci., v.11, (1): 135-142
  47. Calik J. (2009). Wpływ pochodzenia i wieku kur na jakość skorupy jaj spożywczych. Rocz. Nauk. Zoot., 36, 2: 169 – 175.
  48. Krawczyk J. (2009):  Effect of layer age and egg production level on changes in quality traits of eggs from hens of conservation breeds and commercial hybrids. Ann.Anim. Sci., vol.9, No 2:185-193
  49. Krawczyk J. (2009): Quality of eggs from Polish native Greenleg Partridge chicken-hens maintained in organic vs. backyard production systems. Animal Science Papers and Reports, v.27, No 3; 227-235
  50. Calik J. (2008). Porównanie produkcyjności oraz parametrów jakości jaj kur ras zachowawczych: Zielononóżka kuropatwiana (Z-11) i Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33). Rocz. Nauk. PTZ t. 4: 3-16.
  51. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2008): Some quality traits of eggs from Greenleg Partridge hens raised with limited outdoor access. Ann.Anim. Sci., vol.8, No 3: 99-104
  52. Krawczyk J., Calik J. (2007): Characteristics of hens of conservation lines in terms of productive and egg quality traits. Ann. Anim. Sci., Suppl., No 1; 233-236
  53. Krawczyk J., Calik J. (2007): Possibility of using dried tomato residue in the feeding of hens from conservation lines. Ann. Anim. Sci., Suppl., No 1; 257-260
  54. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2007): Effect of free-range production system on egg quality of native Greenleg Partridge hens. Polish Journal of Food and Nitrition Sciences, vol.57, No 4(B), pp.339-341
  55. Książkiewicz J., Krawczyk J.(2007): Cechy jaj kaczek z rodzimych stad zachowawczych. Rocz. Nauk. Zoot., T.34,z.1; 111-120
  56. Krawczyk J., Cywa-Benko K., Wężyk S. (2005): Effect of housing system on egg yolk cholesterol levels in native breeds of hens. Mat. Międz. Konferencji: “First international scientific poultry days”, Słowacja – Nitra 12-14 September 2005, ISBN 80-8069-576-8; 18-20
  57. Krawczyk J., Wężyk S., Połtowicz K., Cywa-Benko K., Calik J., Fijał J. (2005): Wpływ utrzymania kur rodzimych ras na zielonych wybiegach na jakość jaj w początkowym okresie nieśności. RNZ, T. 32., z.1; 129-140
  58. Połtowicz K., Wężyk S., Calik J., Krawczyk J., Cywa-Benko K. (2005). Effect of free range management on carcass muscling and meat quality in Sussex and Rhode Island Red cockerels. Ann. Anim. Sci. Supl., 2: 149-151.
  59. Sokołowicz Z., Krawczyk J. (2005): Economic efficiency of lengthening the productive life of laying hens through moulting. Ann. Anim. Sci., vol.5, nr 1; 215-223
  60. Cywa-Benko K., Krawczyk J. (2004): Effect of hen origin and age on table egg quality. Scientific Pedagogical Publishing; 299-302
  61. Cywa-Benko K., Krawczyk J. (2004): Wpływ dodatków paszowych na wybrane cechy jakości jaj kur Leghorn i Zielononóżka kuropatwiana. Zeszyty Naukowe PTZ nr 72 (4); 171-176
  62. Połtowicz K., Calik J., Wężyk S., Wojtysiak D., Paściak P. (2004). Comparison of growth rate between broiler chickens and native chicken breeds Rhode Island Red and Greenleg Partridge. Scientific Messenger of Lviv National Academy of Veterinary Medicine. 6 (2): 93-97.
  63. Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk S. (2003): Jakość jaj spożywczych pozyskiwanych od kur rodzimych ras. Wyd. wł. IŻ, RNZ, t.30, z.2; 405-413
  64. Krawczyk J., Wężyk S., Cywa-Benko K. (2003): Wpływ genetycznego pochodzenia kur i systemu utrzymania na jakość jaj spożywczych. Rocz. Nauk. Zoot. Supl., z.17/1; 739-742
  65. Połtowicz K., Wężyk S., Calik J., Paściak P., Wojtysiak D. (2003). Porównanie cech jakości mięsa rodzimych, wolno rosnących kurcząt karmazyn i zielononóżka kuropatwiana. Żywność-Nauka-Technologia-Jakość, Supl., 2003, 4 (37): 360-367.
  66. Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk S. (2000): Poziom cholesterolu w jajach rodzimych ras kur. Przegląd Hodowlany, Zesz. Nauk. PTZ; 268-270
  67. Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk S., Knapik J. (2000): Wykorzystanie równań regresji wielokrotnej w szacowaniu udziału mięsa w tuszkach gęsi zatorskiej. Rocz. Nauk. Zoot. Supl., z.8;142-146

Pozostałe publikacje nt. rodzimych ras drobiu

  1. Calik J., Obrzut J. (2023). Influence of genotype on productivity and egg quality of three hen strains included in a biodiversity program. Animals, 13 (11), 1848. DOI.org/10.3390/ani1311184.
  2. KrausK.1, Zita L., Krunt O., Chodová D., Okrouhlá M., Krawczyk J. (2022). Do the differences in egg contamination, penetration, and resistance against microorganisms among the hen genotypes exist? . Ann. Anim. Sci., Vol 22 (2): 561-574. DOI: 102478/aoas-2021-0056
  3. Obrzut J., Calik J., Krawczyk J. (2021). Temporal trends in performance and hatchability traits of eight strains of hens covered by the gene pool protection programme in Poland. Ann. Anim. Sci. 21(4): 1347-1366. DOI: 10.2478/aoas-2021-0062
  4. Polak G., Krupiński J., Martyniuk E., Calik J., Kawęcka A., Krawczyk J., Majewska A., Sikora J., Sosin-Bzducha E., Szyndler-Nędza M., Tomczyk-Wrona I. (2021). Assessment of risk status of polish local breeds under conservation programmes. Ann. Anim. Sci., 21, 1: 125-140.
  5. Krawczyk J., Calik J. (2020):  Genetyka i bioróżnorodność drobiu. Rozdział w Monografii pt. Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Wyd. wł. IŻ PIB: 17-37
  6. Sokołowicz Z., Dykiel M., Topczewska J., Krawczyk J., Augustyńska-Prejsnar A. (2020). The Effect of the Type of Non-Caged Housing System, Genotype and Age on the Behaviour of Laying Hens. Animals, DOI:10,3390/ani10122450, ss.31, wydawnictwo internetowe https://www.mdpi.com/2076-2615/10/12/2450
  7. Sokołowicz Z., Dykiel M., Topczewska J., Krawczyk J, Augustyńska-Prejsnar A. (2020). The Effect of the Type of Non-Caged Housing System, Genotype and Age on the Behaviour of Laying Hens. Animals, DOI:10,3390/ani10122450, ss.31, wydawnictwo internetowe https://www.mdpi.com/2076-2615/10/12/2450
  8. Dobrzański J., Calik J., Krawczyk J., Szwaczkowski T. (2019) Conservation of goose genetic resources in Poland – past and present status. World’s Poultry Sci. J. 75, 3: 387- 400.
  9. Wojtysiak D., Calik J., Krawczyk J., Wojciechowska-Puchałka J., Nahajło K. (2019). Postmortem degradation of desmin and dystrophin in breast muscles from capons and cockerels. Ann.Anim. Sci., 19 (3): 835-846       DOI: 10.2478/aoas-2019-0034
  10. Calik J. (2018) Kształtowanie się trendów cech użytkowych i wylęgowości kur Rhode Island White A-33 w ciągu pięciu pokoleń. Wiad. Zoot, R. LVI , 4: 52-57.
  11. Calik J., Andres K. (2018) Rasy drobiu występujące na terenach Podkarpacia w ujęciu historycznym i współczesnym. Rozdział w monografii: 100 lat polskiej hodowli zwierząt gospodarskich w Karpatach. ss. 115-127. Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-304-0.
  12. Krawczyk J. (2018) Kształtowanie się wybranych cech użytkowych rodzimych ras kur Zielononóżek kuropatwianych i Żółtonóżek kuropatwianych. Wiadomości Zootechniczne R. LVI, 2: 68-72
  13. Krawczyk J. (2018) Selected economic issues in the protection of biodiversity of farm animals. Economic and Regional Studies/ Studia Ekonomiczne i Regionalne, 3: 61-69
  14. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. (2018) Productivity of laying hens in different production systems. Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 17, 2: 23-30. DOI: 10.21005/asp.2018.17.2.03.
  15. Calik J. (2017). Ocena produkcyjności i jakości jaj kur nieśnych Rhode Island Red (R-11, K-22) i Rhode Island White (A-33). Wiad. Zoot, R. LV, 1: 17-25.
  16. Jędrzej Krupiński1, Elżbieta Martyniuk2,1, Józefa Krawczyk1, Joanna Baran1,  Paweł Bielański1,  Lucyna Bobak1, Jolanta Calik1, Agnieszka Chełmińska1, Aldona Kawęcka1, Dorota Kowalska1, Anna Majewska1,  Joanna Obrzut1, Marta Pasternak1, Grażyna Polak1, Michał Puchała1,  Jacek Sikora1,  Ewa Sosin-Bzducha1,  Magdalena Szyndler-Nędza1,  Iwona Wrona1, (2017): 15-lecie koordynacji  programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Instytucie Zootechniki-PIB. Przegląd Hod. PTZ nr 4/2017: 30-36
  17. Calik J. (2016). Kapłon w ujęciu historycznym i współczesnym. Magazyn Gołębie i Drobny Inwentarz. 71 (2): 47-48.
  18. Calik J., Krawczyk J. (2016). The Polish poultry listed as a world heritage. Polish Food. 1: 58-60.
  19. Calik J., Zwierzyński R. (2016). Ocena działania programu ochrony zasobów genetycznych populacji kaczek utrzymywanych w Instytucie Zootechniki PIB. Wiad. Zoot, R. LIV, 3: 88-95.
  20. Krawczyk J., Krupiński J. (2016): Perspektywy ochrony bioróżnorodności zwierząt gospodarskich w warunkach biogospodarki. Rocz. Nauk. SERiA, t.XVIII (1): 145-150
  21. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2015): Ochrona bioróżnorodności  kur  w uwarunkowaniach mechanizmów wsparcia rolnictwa przez Unię Europejską. Rocz.Nauk. SERiA, t.XVII (1): 118-122
  22. Pasternak M., Calik J. (2015). Stan produkcji zwierzęcej w Polsce w latach 2005–2014. Wiad. Zoot. R. LIII, 4: 62-69.
  23. Krawczyk J., Obrzut J., Zwierzyński R. (2014):  Analiza wyników użytkowości i efektywnej wielkości populacji krajowych gęsi czterech odmian południowych. Rocz.Nauk.Zoot., T.14, z.2: T. 41, z. 2:  107-118
  24. Obrzut J., Pasternak M., Krawczyk J. (2014): Możliwości wykorzystania krajowych populacji kur objętych ochroną do produkcji pulard. Wiad.Zoot. R. LII, 1: 66-75.
  25. Calik J. (2013). Populacje gęsi objęte programem ochrony zasobów genetycznych utrzymywane w Instytucie Zootechniki PIB – stan  aktualny. Wiad. Zoot., 4: 125-131.
  26. Calik J., Krawczyk J. (2013). KURY. Rozdział w podręczniku pt. „Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich w Polsce – populacje objęte programem ochrony”.60-79.
  27. Calik Jolanta, Krawczyk Józefa (2013): KACZKI. Rozdział w podręczniku pt. „Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich w Polsce – populacje objęte programem ochrony”. ISBN 978-83-7607-228-9, s: 108-121.
  28. Krawczyk J., Calik J. (2013): Charakterystyka ogólna rodzimych i lokalnie zaadaptowanych ras/rodów drobiu, właściwości użytkowe oraz możliwości chowu w gospodarstwach ekologicznych. Rozdział w podręczniku akademickim „Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych” . Red Nauk. J.Tyburski, UWM Olsztyn: 196-213
  29. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2013): Wykorzystanie kur nieśnych objętych programem ochrony w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych. Roczniki Naukowe SERiA, t. XV, z.1: 115-120
  30. Krawczyk J., Calik J. (2013): GĘSI. Rozdział w podręczniku pt. „Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich w Polsce – populacje objęte programem ochrony”. ISBN 978-83-7607-228-9, s:80-107.
  31. Calik J., Kawęcka A., Chełmińska A., Moskała P., Radomski P. (2012). Krajowa Wystawa Ras Rodzimych. Wiadomości Zoot., 3: 81-88.
  32. Krawczyk J., Calik J., Szefer M. (2012): Stan populacji kur nieśnych objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Polsce. Wiadomości Zootechniczne Biul. Inform. IŻ, z. 4:31-39
  33. Krawczyk J., Puchała M., Obrzut J. (2012): Wylęgowość w stadach kur nieśnych objętych programem ochrony. Wiadomości Zootechniczne Biul. Inform. IZ, z. 4: 41-46
  34. Calik J., Krawczyk J. (2011). Rasy/rody drobiu objęte programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Polsce w: Drób – realizacja programów ochrony zasobów genetycznych. Rozdział w Monografii. Wyd. wł. IZ PIB. 3 – 10.
  35. Krawczyk J., Utnik-Banaś K., Sokołowicz Z. (2011): Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego. Roczniki Naukowe SERiA, t.XIII, z.4: 87-90
  36. Semik E., Krawczyk J. (2011): The State of Poultry Genetics Resources and genetic diversity of hen populations. Ann.Anim. Sci., v.11, (2): 179-189
  37. Calik J., Krawczyk J. (2010). Objęcie nowych populacji kur nieśnych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, XLVIII, Nr 4: 79-84.
  38. Krawczyk J., Calik J. (2010): Porównanie użytkowości kur nieśnych z krajowych stad zachowawczych w pięciu pokoleniach. Rocz.Nauk.Zoot., t.37.z.1: 41-54
  39. Sokołowicz Z., Krawczyk J. (2010): Znaczenie chowu drobiu w gospodarstwach agroturystycznych w opinii mieszkańców województwa podkarpackiego. Roczniki Naukowe SERiA, t.XII, z.4:314-316
  40. Calik J. (2009). Charakterystyka kur nieśnych objętych programem ochrony zasobów genetycznych w Polsce. Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie. Nr 11: 21 – 26.
  41. Krawczyk J. (2009): Populacje zwierząt gospodarskich objętych programami ochrony zasobów genetycznych w Polsce w zrównoważonym rozwoju rolnictwa. Zesz.Nauk. Poł.-Wsch. Oddział PTIE, Rzeszów, z. 11:161-164
  42. Sokołowicz Z., Herbut E., Krawczyk J. (2009): Poultry production and strategy for sustainable development of rural areas. Ann.Anim. Sci., vol.9, No 2: 107-117
  43. Calik J. (2008). Analysis of some genetic and productive parameters and egg quality of hens from RIW (A-33) and RIR (K-22) conservation lines. Ann. Anim. Sci., vol. 8, 2: 113-119.
  44. Calik J., Krawczyk J., Pałyszka M. (2007). Drób – kury nieśne, Rozdział w monografii pt. „Polskie rasy zachowawcze atlas zwierząt gospodarskich objętych programem ochrony w Polsce. Kraków 2007. 64- 74.
  45. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2007): Biological value of hatching eggs of parent stocks derived from coks from conservation flocks. Ann. Anim. Sci., Suppl., No 1; 241-244.
  46. Krupiński J., Krawczyk J. (2007): Organizacyjne i prawno-ekonomiczne uwarunkowania ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Polsce. Przegląd Hodowlany PTZ, nr 6: 3-7
  47. Książkiewicz J., Calik J. (2007). Drób – kaczki. Rozdział w monografii pt. „Polskie rasy zachowawcze atlas zwierząt gospodarskich objętych programem ochrony w Polsce. Kraków 2007. 88-94.
  48. Książkiewicz J., Calik J., Kapkowska E., Rabsztyn A., Puchajda-Skowrońska H. (2007). Drób – gęsi. Rozdział w monografii pt. „Polskie rasy zachowawcze atlas zwierząt gospodarskich objętych programem ochrony w Polsce. Kraków 2007. 74-88.
  49. Sokołowicz Z., Krawczyk J. (2007): Behavior of conservation breed hens kept with or without access to open-air runs. Ann. Anim. Sci., Suppl., No 1; 153-156
  50. Krawczyk J., Sokołowicz Z. (2006): Rozwój proekologicznej produkcji drobiarskiej jako czynnik rozwoju obszarów wiejskich. Prace Naukowe AE we Wrocławiu. Nr 1116; 710-715
  51. Cywa-Benko K., Krawczyk J. (2003): Biologiczna jakość jaj rodzimych rodów kur nieśnych. Medycyna Weterynaryjna nr 59 (10); 884-887.
  52. Wężyk S., Cywa-Benko K., Siwek M., Bednarczyk M., Calik J. (2000). Badania nad genetycznym zróżnicowaniem zachowawczych ras kur. Rocz. Nauk. Zoot., 27,1, s: 115-127.
  53. Cywa-Benko K., Wężyk S., Krawczyk J. (1991): Różnice w produkcyjności i wielkości wskaźników  selekcyjnych między zachowawczym a hodowlanym rodem kur nieśnych o tym samym pochodzeniu. LVI Zjazd PTZ. Zesz. Nauk. PTZ, 1991, nr 2; 80-88.

Jakość produktów owiec i kóz

  1. Kawęcka A., Radkowska I. (2023). Comparison of the Quality of Mountain Sheep Milk Obtained from Animals Kept on a Natural and Organic Mountain Pasture. Annals of Animal Science, 23, 1: 275-283, DOI: 10.2478/aoas-2022-0062.
  2. Kawęcka A. (2023) Rodzime rasy owiec i produkty od nich uzyskiwane. Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych, ss. 47-72, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-375-0.
  3. Sikora J. (2023) Charakterystyka rodzimych ras kóz wraz z przedstawieniem jakości surowca. Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych, ss. 73-86, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-375-0.
  4. Kawęcka A., Sikora J., Gąsior R., Puchała M., Wojtycza K. (2022). Comparison of carcass and meat quality traits of the native Polish Heath lambs and the Carpathian kids. Journal of Applied Animal Research, 50, 1: 109-117, DOI: 10.1080/09712119.2022.2040514.
  5. Kawęcka A., Pasternak M. (2022). The Effect of Slaughter Age on Meat Quality of Male Kids of the Polish Carpathian Native Goat Breed. Animals, 12(6), 702: 1-12, DOI: 10.3390/ani12060702.
  6. Kawęcka A., Pasternak M. (2022). Nutritional and dietetic quality of milk and traditional cheese made from the milk of native breeds of sheep and goats. Journal of Applied Animal Research, 50, 1: 39-46, DOI: 10.1080/09712119.2021.2020125.
  7. Sikora J. (2022). Krajowe rasy kóz oraz uzyskiwane od nich produkty. Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich. Monografia, ss. 171-191, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7607-382-8.
  8. Migdał W., Kawęcka A., Sikora J., Migdał Ł. (2021). Meat Quality of the Native Carpathian Goat Breed in Comparison with the Saanen Breed. Animals, 11, 8: 1-15, DOI: 10.3390/ani11082220.
  9. Kawęcka A.,  Pasternak M. 2020. Nutritional value of żentyca, a traditional Polish sheep whey product  – preliminary results. J. Elem., 25(4): 1509-1516, DOI:10.5601/jelem.2020.25.3.2039
  10. Gąsior R., Kawęcka A., Wojtycza K., Sikora J. 2020. Composition of volatile compounds in heat-treated meat from polish native sheep breeds using HS-SPME-GC/MS – chemometric classification based on breed and age. Ann. Anim. Sci., DOI: 10.2478/aoas-2020-0058
  11. Kawęcka A.,  Pasternak M. 2020. Walory odżywcze i dietetyczne żentycy – tradycyjnego produktu z mleka owiec górskich. Wiad. Zoot., R LVIII, 2:12-19.
  12. Kawęcka A., Radkowska I., Sikora J. 2020. Concentratıons of selected bıoactıve components ın tradıtıonal cheeses made from goat, cow and sheep’s mılk. J. Elem. 25(2). DOI: 10.5601/jelem.2019.24.3.1907
  13. Kawęcka A., Pasternak M., Słoniewska D., Miksza-Cybulska A., Bagnicka M. 2020.  Quality of mountain sheep milk used for the production of traditional cheeses. Ann. Anim. Sci., Vol. 20, No. 1 (2020) 299–314 DOI: 10.2478/aoas-2019.
  14. Knapik J., Kawęcka A. 2020. Użytkowanie mięsne owiec i jakość mięsa owczego w badaniach Instytutu Zootechniki PIB. Monografia „Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Prace naukowe z zakresu hodowli bydła i owiec w Instytucie Zootechniki Państwowym Instytucie Badawczym”. ISBN 978-83-7607-341-5, 185-199.
  15. Kawęcka A. 2020. Badania dotyczące użytkowania mlecznego owiec górskich oraz jakości mleka i produktów uzyskiwanych od owiec i kóz prowadzone w Instytucie Zootechniki PIB. Monografia „Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Prace naukowe z zakresu hodowli bydła i owiec w Instytucie Zootechniki Państwowym Instytucie Badawczym”. ISBN 978-83-7607-341-5, 175.
  16. Kawęcka A., Pasternak M.  2019 Jakość mleka owiec górskich i bundzu owczego. Wiadomości Zootechniczne, R. LVII, 3: 9-16.
  17. Kawęcka A., Sikora J. 2019. Jakość serów z mleka kóz karpackich Wiadomości Zootechniczne, R. LVII, 3: 43-48.
  18. Kawęcka A., Radkowska I., Sikora J. (2018). Influence of selected factors on the content of somatic cells in the milk of Carpathian goats. Med. Weter. 74 (8), 544-547, 2018, http://dx.doi.org/10.21521/mw.5980.
  19. Kawęcka A., Radkowska I. (2018). Meat quality and slaughter traits of native Świniarka lambs depending on a housing system. J. Elem., 23(4): 1423-1435. DOI: 10.5601/jelem.2017.22.4.1550.
  20. Gąsior R., Kawęcka A., Wojtycza K., Sikora J., Odrzywolska A. (2018).  The Volatile Compounds Composition of the Polish Carpathian Goat using HS-SPME-GC/MS – Chemometric Classification Based on Age. KRMIVA: Review for animal feeding, production and feed technology, ISSN 1848-901X, 60: 25-34.
  21. Kawęcka A., Sosin-Bzducha E., Puchała M., Sikora J. (2017) Effect of maize DDGS addition on carcass and meat quality of lambs of native sheep breed, Journal of Applied Animal Research, 46:1, 301-305, DOI: 10.1080/09712119.2017.1299014
  22. Kawęcka A., Sosin-Bzducha E., Sikora J. 2016. Ocena jakości tusz i mięsa jagniąt rodzimej owcy wrzosówki żywionych paszą z dodatkiem nasion lnu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (104), 68–78, DOI: 10.15193/zntj/2016/104/102.
  23. Kawęcka A., Miksza-Cybulska A. 2016. Jakość jagnięciny pozyskanej od tryczków rodzimych ras. Rocz. Nauk. Zoot., 43: 2, 277–283.
  24. Sikora J., Kawęcka A. 2015. Jakość produktu tradycyjnego z mleka koziego sera podkarpackiego białego Wiadomości Zootechniczne, R. LIII, 4: 10-15.
  25. Kawęcka A., Knapik J. 2015. Użytkowość mięsna jagniąt rodzimych ras owiec − świniarki i wrzosówki. Rocz. Nauk. Zoot. T. 42, z. 2, 135–143.
  26. Kawęcka A., Sosin-Bzducha E. 2014. Seasonal changes of the chemical composition of cheese obtained from the milk of indigenous Polish breeds of sheep. Journal of Animal and Feed Sciences, 23, 2014, 131–138.
  27. Kawęcka A.  2013. Polska owca górska odmiany barwnej – realizacja programu ochrony zasobów genetycznych, charakterystyka rasy oraz ocena jakości uzyskanych produktów. Rocz. Nauk. Zoot. Monografie i Rozprawy 48.ss 84.
  28. Kawęcka A., Knapik J., Sikora J., Krupiński J. 2012. JAGNIĘCINA. Wykorzystanie rodzimych  ras  owiec do produkcji jagnięciny. Monografia. Wyd. IZ PIB, ss. 70.
  29. Sikora J., Kawęcka A. 2009. Mleko i ser kozi z regionu Podkarpacia. Zesz.  Nauk.PTiE i PTG, Oddział w Rzeszowie, 11, 231-234.
  30. Sikora J., Kawęcka A. Jakość produktu tradycyjnego z mleka koziego sera podkarpackiego białego Wiadomości Zootechniczne, R. LIII (2015), 4: 10-15.
  31. Kawęcka A., Kosiek A. (2014). Charakterystyka wybranych parametrów wełny współczesnej świniarki. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 10, nr 3, 39-48.
  32. Kawęcka A., Krupiński J., Sikora J. (2014). Polska owca pogórza – program ochrony zasobów genetycznych. Wiad. Zoot., R. LII (2014), 4: 11–17.

Pozostałe publikacje

  1. Jasielczuk I., Szmatoła T., Miksza-Cybulska A., Kawęcka A., Gurgul A. (2023). Linkage disequilibrium, historical effective population size and haplotype blocks in selected native sheep breeds. Small Ruminant Research, 228: 1-8, DOI: 10.1016/j.smallrumres.2023.107109 Kawęcka A., Pasternak M., Puchała M., Sikora J., Peist I. (2023) Aktualne zagadnienia i perspektywy ochrony zasobów genetycznych owiec w Polsce. Roczniki Naukowe Zootechniki, 50, 2: 197-210, DOI: 10.58146/xhwt-1t02.
  2. Kawęcka A., Podbielska A., Pasternak M., Sikora J. (2023). Genetic differentiation among autochthonous and cosmopolitan goat breeds based on information from microsatellite markers – a preliminary study. Folia Biologica-Krakow, 71, 3: 131-136, DOI: 10.3409/fb_71-3.13.
  3. Ceccobelli S., Landi V., Senczuk G., Mastrangelo S., Sardina M.T., Ben-Jemaa S., Persichilli C., Karsli T., Bâlteanu V., Raschia M.A., Poli M.A., Ciappesoni G., Muchadeyi F.C., Dzomba E.F., Kunene N.W., Lühken G., Deniskova T.E., Dotsev A.V., Zinovieva N.A., Zsolnai A., Anton I., Kusza S., Carolino N., Santos-Silva F., Kawęcka A., Świątek M., Niżnikowski R., Spehar M., Anaya G., Granero A., Perloiro T., Cardoso P., Grande S., López de los Santos B., Danchin-Burge C., Pasquini M., Martínez Martínez A., Bermejo J.V., Lasagna E., Ciani E., Sarti F.M., Pilla F. (2023). A comprehensive analysis of the genetic diversity and environmental adaptability in worldwide Merino and Merino-derived sheep breeds. Genetics Selection Evolution, 55, 24: 1-18, DOI: 10.1186/s12711-023-00797-z.
  4. Kawęcka A. (2023). Znaczenie rodzimych ras kóz dla zachowania bioróżnorodności, rozwoju rynku żywności wysokiej jakości i zwiększenia opłacalności produkcji – przykład restytucji i hodowli kozy karpackiej w Polsce. Roczniki Naukowe Zootechniki, 50, 2: 149 – 158, DOI: 10.58146/fan6-ts24.
  5. Kawęcka A. (2023) Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych – OWCE. Wieści Rolnicze, 9: 7.
  6. Sikora J. (2023) Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych – KOZY. Wieści Rolnicze, 2: 7.
  7. Kawęcka A., Pasternak M., Miksza-Cybulska A., Puchała M. (2022). Native Sheep Breeds in Poland – Importance and Outcomes of Genetic Resources Protection Programmes. Animals, 12, 1510: 1-16, DOI: 10.3390/ani12121510
  8. Kawęcka A., Podbielska A., Miksza-Cybulska A., Pasternak M., Sikora J., Szmatoła T. (2022). Genetic structure of reconstituted native Carpathian goat breed based on information from microsatellite markers. Annals of Animal Science, 22, 4: 1235-1244, DOI: 10.2478/aoas-2022-0050.
  9. Smołucha G., Piórkowska K., Ropka-Molik K., Sikora J. 2020. Use of the HRM Method in Quick Identification of FecXO Mutation in Highly Prolific Olkuska Sheep. Animals 2020, 10(5), 844; https://doi.org/10.3390/ani10050844.
  10. Krupiński J., Kawęcka A., Majewska A.,  Polak G., Sikora  J.,  Sosin-Bzducha  E.,  Szyndler-Nędza M., Tomczyk-Wrona  I. 2019. Charakterystyka wybranych polskich ras zachowawczych bydła, koni, świń i owiec objętych programem ochrony zasobów genetycznych. Monografia „Rasy rodzime zwierząt gospodarskich w badaniach projektu Biostrateg II w latach 2016-2019”. ISBN 978-83-7607-305-7, 7-79.
  11. Kawęcka A.,  Pasternak M., Sikora J. 2020. Ochrona zasobów genetycznych owiec i kóz – działania prowadzone w Instytucie Zootechniki PIB. Monografia „Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Prace naukowe z zakresu hodowli bydła i owiec w Instytucie Zootechniki Państwowym Instytucie Badawczym”. ISBN 978-83-7607-341-5, 159-172.
  12. Kawęcka A. 2019. Analiza stanu hodowli i wybranych cech użytkowych owiec górskich na przestrzeni ostatniej dekady. Rocz. Nauk. Zoot., T. 46, z. 1, 25–34.
  13. Sikora J., Kawęcka A. 2019. Aktualny stan hodowli i realizacji programu ochrony zasobów genetycznych kóz rasy karpackiej. R. LVII, 3: 17-24.
  14. Król J., Brodziak A., Barłowska J., Kawęcka A., Migdał W., Litwińczuk Z., Teter A.,  Kędzierska-Matysek M., Topyła B., Sikora J., Radkowska I. 2019. Mleko owiec i kóz rodzimych ras i wytwarzane z niego produkty jako źródło żywności funkcjonalnej. Rozdz. w monografii: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej. Wyd. UP Lublin, s.190-205.
  15. Gruszecki T., Litwińczuk Z., Sikora J., Kawęcka A., Junkuszew A., Nazar P., Chabuz W., Babicz M. 2019. Wybrane rodzime rasy zwierząt gospodarskich. Rozdz. w monografii: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej. Wyd. UP Lublin, s.9-30.
  16. Kawęcka A., Radkowska I., Radkowski A. (2018). Tradycyjna gospodarka pasterska na przykładzie Jurgowskich Hal w okolicy Dursztyna. Wiadomości Zootechniczne, 2018/LVI/4: 151– 158.
  17. Sikora J., Kawęcka A., Pasternak M., Puchała M. (2018). Dynamika rozwoju hodowli rodzimych ras owiec w latach 2008-2016. Wiadomości Zootechniczne, 2018/LVI/4: 159–165.
  18. Krupiński J., Martyniuk E., Krawczyk J., Baran J., Bielański P., Bobak L., Calik J., Chełmińska A., Kawęcka A., Kowalska D., Majewska A., Obrzut J., Pasternak M., Piórkowska M., Polak G., Puchała M., Sikora J., Sosin-Bzducha E., Szyndler-Nędza M., Tomczyk-Wrona I., 2017 – 15-lecie koordynacji programów ochrony zasobów genetycznych zwierząt w Instytucie Zootechniki-PIB. Przeg. Hod. 4, 30-36.
  19. Kawęcka A. (2018). Cakle w Karpatach Polskich. Rozdz. w monografii „100 lat hodowli zwierząt”. 93-106, ISBN 978-83-7607-304-0, Wyd. IZ PIB, s. 93-106.
  20. Kawęcka A., Radkowska I., Szewczyk M. , Radkowski A. Wypas kulturowy owiec w ochronie cennych zbiorowisk roślinnych na przykładzie Hali Majerz. Wiadomości Zootechniczne, R. LV (2017), 5: 189–197.
  21. Sikora J., Kawęcka A. Charakterystyka obecnego stanu hodowli i wybranych cech użytkowości kóz rasy karpackiej – Wiadomości Zootechniczne, R. LV (2017), 2: 77–82.
  22. Piestrzyńska-Kajtoch A., Kawęcka A. , Smołucha G.  Polimorfizm genu PRNP rodzimych ras owiec w aspekcie podatności na trzęsawkę (scrapie). Wiadomości Zootechniczne, R. LV (2017), 5: 63–69.
  23. Kawęcka A., Gurgul A., Miksza-Cybulska A. 2016. The use of SNP microarrays for biodiversity studies of sheep. Ann. Anim. Sci., 6, 4: 975–987, DOI: 10.1515/aoas-2016-0017.
  24. Piestrzyńska-Kajtoch A., Kawęcka A., Smołucha G., Miksza-Cybulska A., Rejduch B. Polimorfizm genu PRNP u owiec rasy świniarka utrzymywanych w stadzie objętym programem ochrony zasobów genetycznych. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 11 (2015), nr 4, 31-39.
  25. Kawęcka A., Niżnikowski R. Czarnogłówka – rodzima mięsna rasa owiec – perspektywy hodowli.. Wiadomości Zootechniczne, R. LIII (2015), 4: 83-89.
  26. Sikora J., Kawęcka A., Puchała M., Obrzut J., Miksza-Cybulska A., Krupiński J. Aktualny stan hodowli owiec objętych programem ochrony zasobów genetycznych. Wiadomości Zootechniczne, R. LIII (2015), 4: 70-75.
  27. Sikora J., Kawęcka A. Aktualny stan krajowej hodowli i chowu kóz, ze szczególnym uwzględnieniem województwa małopolskiego Wiadomości Zootechniczne, R. LIII (2015), 4: 76-82
  28. Sikora J., Kawęcka A. (2014). Program ochrony zasobów genetycznych kóz rasy karpackiej. Wiad. Zoot., R. LII (2014), 4: 69–73.
  29. Kawęcka A., Krupiński J. (2014). Sheep in the Polish Carpathians: genetic resources conservation of the Podhale Zackel and Coloured Mountain Sheep. Geomatics, Landmanagment and Landscape, 1, 35-45.
  30. Kawęcka A.  (2013). Charakterystyka ogólna rodzimych ras owiec, właściwości użytkowe oraz możliwości chowu w gospodarstwach ekologicznych. Rozdział w podręczniku: Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych,160-176,  Pracownia Wydawnicza „ElSet”, Olsztyn 2013, ISBN 978-83-62863-42-6.
  31. Kawęcka A. (2013). Rozdział „Owce” w podręczniku „Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich w Polsce – populacje objęte programem ochrony” pod red. J. Krupińskiego,  Wyd. IZ PIB. ISBN 978-83-7607-228-9, ss. 140.
  32. Kawęcka A., Kosiek A., Sikora J. 2012. Characteristics of wool from Podhale Zackel sheep.
  33. Acta Sci. Pol., Zootechnica 11(1), 35-40.
  34. Kawęcka A., Radko A. Genetic polymorphism of b-lactoglobulin in sheep raised for milk production. Journal of Applied Animal Research, 39, 1, 68-71.
  35. Kawęcka A., Piórkowska K. 2011. Characteristics of the genetic structure of native sheep breeds . Ann. Anim. Sci., 11, 3, 371–382.
  36. Kawęcka A., Piórkowska K. 2011. Charakterystyka struktury genetycznej polskiej owcy górskiej odmiany barwnej.  Rocz. Nauk. Zoot. 37, 1, 21-27.
  37. Sikora J., Kawęcka A. Piórkowska K. 2011. Charakterystyka struktury genetycznej kóz występujących w Polsce. Rocz. Nauk. PTZ 7,  1, 19-25.
  38. Kawęcka A. 2011. Charakterystyka populacji owiec rasy świniarka. Wiad. Zoot. 1, 5-11.
  39. Kawęcka A. 2011. Charakterystyka populacji owiec objętych Programem ochrony zasobów genetycznych. Owce. Realizacja programów ochrony zasobów genetycznych. Rozdział w monografii,  21-67, Wyd. IZ PIB.
  40. Kawęcka A., Kosiek A. 2010. Ocena wybranych cech  wełny polskiej owcy górskiej odmiany barwnej. Rocz. Nauk. Zoot., T. 37, 1, 33-40.
  41. Kawęcka A. 2010. Use of native sheep breeds in organic production. Pollution and organic aspects of animal production. Monography, ss. 180-191. Cracow 2010. ISBN 979-83-7607-043-8. Rozdział w monografii.
  42. Kawęcka A., Sikora J. 2009. Rodzime rasy owiec w górskich rejonach polski. Zesz.  Nauk.PTiE i PTG, Oddział w Rzeszowie, 11, 103-108.
  43. Kawęcka A. 2009. Hodowla zachowawcza polskiej owcy górskiej odmiany barwnej. Wiad. Zoot. 3., 53-57.

Spis publikacji dotyczących jakości mięsa i podrobów wieprzowych

  1. Kinga Kropiwiec-Domańska, Marek Babicz, Magdalena Szyndler-Nędza, Mirosław Tyra, Ewa Skrzypczak. (2023). Analysis of physical parameters and chemical composition of offal from Puławska fattening pigs raised in deep litter and slatted floor housing systems. Ann. Anim. Sci.  DOI: 10.2478/aoas-2023-0070
  2. Kinga Kropiwiec-Domańska, Marek Babicz, Monika Kędzierska-Matysek, Magdalena Szyndler-Nędza, Ewa Skrzypczak and BartlomiejWoliński. (2022). Effect of Milk Thistle (Silybum marianum) Supplementation on Pork Offal Quality. Animals, 12, 1526. https://doi.org/10.3390/ani12121526
  3. Szyndler-Nędza M., Świątkiewicz M., Migdał Ł. and Migdał W. (2021). The Quality and Health-Promoting Value of Meat from Pigs of the Native Breed as the Effect of Extensive Feeding with Acorns. Animals, 11, 789. https://doi.org/10.3390/ani11030789
  4. Terman A., Woźniak-Męch K., Korpal A., Polasik D., Tyra M., Szyndler-Nędza M., Żak G., Rybarczyk A., Dybus A. (2021). Association between ATP citrate lyase (ACLY) gene polymorphism and fattening, slaughter and pork quality traits in polish pigs. Annals of Animal Science, DOI: 10.2478/aoas-2021-0032
  5. Babicz M., Kropiwiec-Domańska K., Skrzypczak E., Szyndler-Nędza M., Szulc K. (2020). Analysis of technological and consumption quality of offal and offal products obtained from Pulawska and Polish Landrace pigs. Animals, 10, 964; doi:10.3390/ani10060964
  6. Piórkowska K., Małopolska M., Ropka-Molik K., Szyndler-Nędza M., Wiechniak A., Żukowski K., Lambert B. and Tyra M. (2020). Evaluation of SCD, ACACA and FASN mutations: Effects on pork quality and other production traits in pigs selected based on RNA-Seq results. Animals, 10, 123; doi:10.3390/ani10010123
  7. Babicz M., Kropiwiec K. Szyndler-Nędza M., Skrzypczak E. (2018). The physicochemical properties of offal from Puławska gilts in relation to carcass meatiness. Ann. Anim. Sci. 18(1):1-11.
  8. Polasik D., Tyra M., Szyndler-Nędza M., Korpal A., Woźniak-Męch K., Terman A. (2018). Relationship between VRTN gene polymorphism and growth, slaughter and meat quality traits in three polish pig breeds. Ciência e Agrotecnologia, 42(5):540-549.
  9. Polasik D., Tyra M., Szyndler-Nędza M., Żak G., Lambert B., Terman A. (2018) Association of miR-208b Polymorphism with Meat Quality Traits and Texture Parameters in Pigs. Czech J. Anim. Sci., 63, (11): 435–442
  10. Szulc K., Nowaczewski S., Skrzypczak E., Szyndler-Nędza M. (2018). Effect of slaughter weight and sex on slaughter traits and meat quality of Polish autochthonous Zlotnicka Spotted pigs crossbred with Duroc. Ann. Anim. Sci. 18(1):225-237.

Pozostałe publikacje

  1. Magdalena Szyndler-Nędza; Miroslaw Tyra. (2023). Effect of fattening and slaughter value of Puławska gilts on their lifetime piglet production. ANIMAL SCIENCE AND GENETICS vol 19, no 1, 55-67, DOI: 10.5604/01.3001.0016.3159
  2. Babicz M., Pastwa M., Szyndler-Nędza M., Kozubska-Sobocińska A., Danielak-Czech B., Kropiwiec-Domańska K., Skrzypczak E., Ślaska B., Kapusta D. (2021). Estrus behaviour and reproductive traits of pulawska gilts associated with selected gene polymorphisms. Ann. Anim. Sci 1: 159–172 DOI: 10.2478/aoas-2020-0066
  3. Eckert R., Szyndler-Nędza M., Szulc K., Skrzypczak E., Babicz M., Kropiwiec-Domańska K., Hammermeister A. (2021). Analysis of genetic parameters of reproductive traits in conserved breed sows raised in Poland, Annals of Animal Science, DOI: 10.2478/aoas-2021-0013
  4. Jasielczuk I., Gurgul A., Szmatoła T., Semik-Gurgul E., Pawlina-Tyszko K., Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Szulc K., Skrzypczak E. and Bugno-Poniewierska M. (2020). Comparison of linkage disequilibrium, effective population size and haplotype blocks in Polish Landrace and Polish native pig populations. Livestock Science 231 (2020) 103887 https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.103887
  5. Polak G., Krupiński J., Martyniuk E., Calik J., Kawęcka A., Krawczyk J., Majewska A., Sikora J., Sosin-Bzducha E., Szyndler-Nędza M., Tomczyk-Wrona I. (2020) Assessment of risk status of polish local breeds under conservation programmes. Ann. Anim. Sci : DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2020-0071
  6. Skrzypczak E., Babicz M., Czyżak-Runowska G.,  Szulc K., Szyndler-Nędza M., Łuszczewska-Sierakowska I. (2020). Influence of the content of vitamin C in secretion from sows’ mammary glands on piglet rearing. Med Wet. 76 (4), 216-220. DOI: 10.21521/mw.6379.
  7. Szmatoła T., Jasielczuk I., Semik-Gurgul E., Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Szulc K., Skrzypczak E., Gurgul A. (2020). Detection of runs of homozygosity in conserved and commercial pig breeds in Poland Journal of Animal Breeding and Genetics, 00:1-10, DOI: 10.1111/jbg.12482 
  8. Piórkowska K., Żukowski K., Tyra M., Szyndler-Nędza M., Szulc K., Skrzypczak E. and Ropka-Molik K. (2019). The Pituitary Transcriptional Response Related to Feed Conversion in Pigs. Genes, 10, 712; doi:10.3390/genes10090712
  9. Szyndler-Nędza M., Eckert R., Tyra M., Żak G., Szulc K., Blicharski T. (2019). Analysis of genetic parameters of carcass traits and daily gain of native breed pigs raised in Poland. Ann. Anim. Sci., Vol. 19, No. 3 (2019) 1-10
  10. Szyndler-Nędza M., Nowicki J., Małopolska M. (2019). The production system of high quality pork products – an example. Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW Animal Science No 58 (2), 2019: 181–198
  11. Szyndler-Nędza M., Ropka-Molik K., Mucha A., Blicharski T., Babicz M. (2019). Performance traits of Puławska pigs depending on polymorphism in the RYR1 gene (c.1843C>T). Ann. Anim. Sci., Vol. 19, No. 2, 319–326
  12. Gurgul A., Jasielczuk I., Ropka-Molik K., Semik-Gurgul E., Pawlina-Tyszko K., Szmatoła T., Szyndler-Nędza M., Bugno-Poniewierska M., Blicharski T., Szulc K., Skrzypczak E. and Krupiński J. (2018). A genome-wide detection of selection signatures in conserved and commercial pig breeds maintained in Poland. BMC Genetics 19:95; https://doi.org/10.1186/s12863-018-0681-0
  13. Babicz M., Bajda Z., Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Hałabis M. (2017). Rys historyczny i analiza realizacji hodowli zachowawczej świń rasy puławskiej. Wiadomości Zootechniczne 4: 68-79
  14. Babicz M., Szyndler-Nędza M., Kasprzyk A., Kropiwiec K. (2017). Analysis of maternal traits in native Puławska sows of known genotype (Ins/Del) at the PRL locus. Ann. Anim. Sci., Vol. 17, No.1,  131–142
  15. Gurgul A., Szyndler-Nędza M., Smołucha G., Topolski P., Knapik J., Tyra M., Ropka-Molik K., Krupiński J. (2017). Zarys badań z zakresu genetyki i genomiki prowadzonych u polskich zachowawczych ras zwierząt. Wiadomości Zootechniczne 5: 14-34 
  16. Ropka-Molik K., Piórkowska K., Oczkowicz M., Szyndler Nędza M., Blicharski T. (2017) Występowanie niekorzystnego allelu genu RYR1 w populacji świń rasy Puławskiej. Wiadomości Zootechniczne 5: 35-38 
  17. Ropka-Molik K., Robert E., Tyra M., Piórkowska K., Oczkowicz M., Szyndler-Nędza M., Bereta A.. (2017). CAPN1 gene as a potential marker for growth performance and carcass characteristic in pigs. Animal Production Science 57 (6), 1014-1021 
  18. Szyndler-Nędza M. (2017). Ochrona zasobów genetycznych świń metodą ex situ.  Wiadomości Zootechniczne 2:  22-25 
  19. Babicz M., Szyndler-Nędza M., Skrzypczak E., Kasprzyk A. (2016). Reproductive performance of native Pulawska and high productivity Polish Landrace sows in the context of stress during the period of early pregnancy. Reproduction in Domestic Animal, 51, 91–97
  20. Szyndler-Nędza M., Babicz M., Blicharski T., Ropka -Molik K., Piórkowska K. (2016). Zmienność genetyczna świń rasy puławskiej w aspekcie zinbredowania populacji. Rozdział w Monografi „Świnie gołębskie-puławskie 90 lat hodowli (1926-2016)” ISBN 978-83-7259-246-0, s 51-58.

Spis publikacji dotyczących zwierząt futerkowych

  1. Gugołek A., Kowalska D., Juśkiewicz J, Gugołek M., Strychalski J. (2023) Effect of dietary supplementation with fish meal and soybean meal on gastrointestinal function in carnivorous companion animals – using mink (Neovision vision) as a model. Annals of Animal Science, Open Access, DOI 10.2478/aoas-2023-0052.
  2. Pałka S., Siudak Z., Kmiecik M. (2023) Effect of a diet supplemented with fennel (Foeniculum vulgare) and goat’s rue (Galega officinalis L.) on growth, slaughter traits and meat quality of rabbits. Animal Science and Genetics, 19 (3): 3-16, DOI: 10.5604/01.3001.0053.8569.
  3. Pałka S., Siudak Z., Maj D. (2023) Growth, slaughter performance and selected meat quality traits of New Zealand White and Grey Flemish Giant rabbits and their crosses. Animal Science and Genetics, 19(2): 1 – 12, DOI:10.5604/01.3001.0053.5998
  4. Praca zbiorowa „Dziedzictwo kulinarne polskich ras zachowawczych” (2023) Kowalska D. „Rodzime rasy zwierząt futerkowych” ss. 119-138. Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.
  5. Siudak Z., Kmiecik M., Pałka S. (2023) Wpływ rasy i płci na kwasowość i barwę mięsa królików. Roczniki Naukowe Zootechniki, 50(1): 59 – 67, DOI: 10.58146/2ryn-6×46.
  6. Siudak Z., Kowalska D. (2023) Dietary supplements used in rabbit nutrition and their effect on the fatty acid profile of rabbit meat – a review. Journal of Animal and Feed Sciences, 33(2): https://doi.org/10.22358/jafs/172585/2023.
  7. Siudak Z., Pałka S. (2023) Analiza wydajności izolacji DNA królików w zależności od rodzaju pobranego materiału biologicznego. Roczniki Naukowe Zootechniki, 50(1): 41 – 48, DOI: 10.58146/9wg8-a293.
  8. Siudak Z., Pałka S. (2023) Evaluation of reproductive performance, growth, slaughter traits and meat quality of Black-and-Tan rabbits kept in Poland. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 369(68)4: 64 – 73, DOI: 10.21005/AAPZ2023.68.4.7.
  9. Bielański P. (2022) Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich. Monografia.  Rozdział: Zwierzęta futerkowe. 235-256.
  10. Gugołek A., Kowalska D. (2022) Feeds of animal origin in rabbit nutrition – a review. Annals of Animal Science, 22(4): 1411-1429, DOI: 10.2478/aoas-2022-0049.
  11. Kowalska D. (2022) Optymalizacja istniejących oraz opracowanie nowych rozwiązań dla potrzeb zrównoważonego rozwoju ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich – króliki. IZ PIB ISBN 978-83-7607-334-7, 1-40.
  12. Polskie rasy zachowawcze. Atlas zwierząt objętych programem ochrony w Polsce. ISBN 83-60127-67-0. P. Bielański rozdział „Zwierzęta Futerkowe”.
  13. Siudak Z., Pałka S. (2022) Mięso królicze jako żywność funkcjonalna. Roczniki Naukowe Zootechniki, 2: 127-139.
  14. Strychalski J., Kowalska D., Grinholc S., Juśkiewicz J., Fotschki B., Gugołek A. (2022). Performance indicators and gastrointestinal response of rabbits to dietary supplementation with black cumin seeds. Annals of Animal Science, DOI:10.2478/aoas-2022-0065.
  15. Śmiecińska K., Gugołek A., Kowalska D. (2022) Effects of garlic (Allium sativum L.) and ramsons (Allium ursinum L.) on lipid oxidation and the microbiological quality, physicochemical properties and sensory attributes of rabbit meat burgers. Animals, 12, 1905, DOI:10.3390/ani12151905.
  16. Gugołek A., Kowalska D., Strychalski J., Ognik K., Juśkiewicz J. (2021) The effect of dietary supplementation with silkworm pupae meal on gastrointestinal function, nitrogen retention and blood biochemical parameters in rabbits. BMC Veterinary Research, 17:2004, DOI: 10.1186/s12917-021-02906-w.
  17. Kowalska D., Strychalski J., Gugołek A. (2021) The effect of silkworm pupae and mealworm larvae meals as dietary protein components on performance indicators in rabbits. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 12(1):151-162, DOI: 10.22319/rmcp.v12i1.5455.
  18. Nowakowicz Dębek B., Wlazło Ł., Czech A., Kowalska D., Bielański P., Ryszkowska-Siwko M., Łukaszewicz M., Florek M. (2021) Effects of fermented rapeseed meal on gastrointestinal morphometry and meat quality of rabbit (Oryctolagus cuniculus). Livestock Science, 251: 104663, DOI: 10.1016/j.livsci.2021.104663.
  19. Strychalski J., Juśkiewicz J. Kowalska D., Gugołek A. (2021) Performance indicators and gastrointestinal response of rabbits to dietary soybean meal replacement with silkworm pupae and mealworm larvae meals. Archives of Animal Nutrition, 75(4):294-310, DOI: 10.1080/1745039X.2021.1962171.
  20. Wlazło Ł., Kowalska D., Bielański P., Chmielowiec-Korzeniowska A., Ossowski M., Łukaszewicz M., Czech A., Nowakowicz-Dębek B. (2021) Effect of fermented rapeseed meal on the gastrointestinal microbiota and immune status of rabbit (Oryctolagus cuniculus), Animals, 11(3): 716, DOI: 10.3390/ani11030716.
  21. Kowalska D. (2018). Monitoring stad królików popielniańskich białych na terenie polski. Króliki 4:18- 23
  22. Kowalska D., Gugołek A. (2017). Wkład polskich naukowców i hodowców w rozwój wiedzy dotyczącej chowu i hodowli nutrii. Monografia. ISBN 978-83-7607-243-2, Instytut Zootechniki PIB, 1-130.
  23. Zwoliński C., Gugołek A., Strychalski J., Kowalska D., Chwastowska-Siwiecka I., Konstantynowicz M. (2017). The effect of substitution of soybean meal with a mixture of rapeseed meal, white lupin grain, and pea grain on performance indicators, nutrient digestibility, and nitrogen retention in Popielno White Rabbits. Journal of Applied Animal Research. DOI 10.1080/09712119.2016.1233107, 45(1): 570-576.
  24. Kowalska D. 2016. Króliki popielniańskie białe – stan hodowli w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, 2:96-105.
  25. Bielański P., Kowalska D. (2013). Sznyszyla beżowa – polska odmiana mutacyjna. Wiadomości Zootechniczne. 1:59-63.
  26. Bielański P., Kowalska D., Wrzecionowska M. (2013). Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych. Charakterystyka ras królików i efektywność chowu ekologicznego, 177-186.
  27. Kowalska D., Bielański P. (2013). Bioróżnorodność zwierząt gospodarskich w Polsce – populacje objęte programem ochrony. Instytut Zootechniki ISBN 978-83-7607-228-9, 123-133.
  28. Kowalska D., Bielański P., Wrzecionowska M. (2013). Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwości jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych. Krajowe odmiany nutrii oraz możliwości chowu w gospodarstwach ekologicznych, 187-194.
  29. Kowalska D., Bielański P. (2012). Królik popielniański biały – jedyna zachowana rodzima rasa królików. Gołębie i drobny inwentarz. 57:54-56.
  30. Kowalska D., Połtowicz K., Bielański P., Niedbała P., Kobylarz P. 2012. Porównanie jakości mięsa królików, nutrii i kurcząt. Roczniki Naukowe Zootechniki, T. 39, z. 2:237-248.
  31. Bielański P., Kowalska D., Wrzecionowska M. (2011). Wykorzystanie rodzimej rasy królików popielniańskich białych i ich krzyżówek do produkcji mięsa. Roczniki Naukowe PTZ, t.7, 3:67-73.
  32. Kowalska D., Bielański P. (2011). Study on the possibility of using the native Popielno White rabbit breed in commercial farming. Ann. Anim. Sci., Vol. 11, No. 2 307–320.
  33. Kowalska D., Łapiński S., Chełmińska A. (2011). Królik, nutria, szynszyl – użytkowanie mięsne. Przegląd Hodowlany, 7:31-33.
  34. Kowalska D., Bielański P. (2010). Królik popielniański biały jedyna zachowana rodzima rasa królików. Przegląd hodowlany. 9:28-31.
  35. Kowalska D., Bielański P. (2010). Nutrie – perspektywy hodowli. Wiadomości zootechniczne. 1:39-45.
  36. Kowalska D., Bielański P. (2010). Nutrie program ochrony zasobów genetycznych szansą dla hodowców. Broszura, ISBN 978-83-7607-075-9 1/2010:1-56.
  37. Kowalska D., Bielański P. (2010). Program ochrony zasobów genetycznych zwierząt – ratunkiem dla tchórza. Przegląd Hodowlany, 6:16-20.
  38. Bielański P., Kowalska D. (2008) Ochrona zasobów genetycznych zwierząt futerkowych. Cz. III. Lisy pospolite białoszyjne. Magazyn weterynaryjny http://magwet.pl
  39. Bielański P., Kowalska D., Pankowski P (2008). Possibility of using the native breed of Popielno White rabbits for meat production. 9th WRSA, 1515-1518.
  40. Bielański P., Kowalska D., Zoń A., Fijał J. (2008) Ochrona zasobów genetycznych zwierząt futerkowych. Cz. II. Lisy pospolite pastelowe. Magazyn weterynaryjny http://magwet.pl